купить бытовую технику: холодильники, телевизорыwordpress темы для портфолио
01162021Новини:

Ботулізм – це вкрай небезпечно!

На Прикарпатті  зафіксовано  перший в цьому році  випадок ботулізму.

Ботулізм – інфекційне захворювання, що відноситься до харчових отруєнь. Мікроби, що викликають ботулізм, – суворі анаероби, тобто живуть без доступу кисню; найхарактерніша і підступніша їх властивість – здатність виробляти токсини – отруту великої сили. Токсини виробляються при зростанні і розмноженні мікробів ботулізму в різних консервованих продуктах: рибі, шинці, а також в організмі людини і тварин. Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: маринованих грибів і огірків, риби (в’яленої, соленої, копченої), м’ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.  Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше. З’являються нездужання, загальна розбитість, сильна м’язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу,  невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби. В цей же час спостерігається часте відвідування туалету; потім з’являються запори, що супроводжуються метеоризмом (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною. Пізніше зявляються розлади центральної та вегетативної нервоваї системи, які проявляються порушенями зору та ковтання, розладами мови у важких випадках – зупинкою дихання.Для попередження ботулізму слід пам’ятати, що :  – зараження відбувається найчастіше при вживанні домашніх консервів або інших продуктів, заготовлених про запас при порушенні основних правил консервації. У домашніх умовах не можна робити баночні консерви (у герметично закритих банках) з м’яса, риби, грибів, деяких видів зелені (портулак, і ін.) і деяких овочів (морква, буряк). Ці продукти важко повністю відмити від дрібних частинок бруду і спор  збудників ботулізму, а режим теплової обробки в домашніх умовах – кип’ятіння протягом 30 – 60 хвилин – не вбиває спори, які можуть залишитися після промивання  продуктів;  – не можна купувати на ринку і споживати домашні консерви, гриби, солену, копчену і в’ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил консервації риби . В’ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а, навпаки, сприяє їх проростанню;  – не повинна допускатися консервація грибів в герметично закритих банках в домашніх умовах. Жодна рекомендація (у книгах по домашній консервації) відносно грибів, не гарантує  небезпеки  зараження ботулізмом. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, не проварені перед вживанням. Особливо гриби, консерви з морквою, перцем, соки з моркви і томатів, що довго зберігалися.  Щоб попередити ботулізм та запобігти кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати свіже приготовані або добре проварені, термічно оброблені  продукти.

интернет магазин бытовой техники