купить бытовую технику: холодильники, телевизорыwordpress темы для портфолио
01162021Новини:

Йододефіцит і його профілактика

Йододефіцит — розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом йоду. Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. В зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська, де споживання йоду найменше. Йододифіцитними  захворюваннями  є  всі  розлади, які

викликані  недостатнім  надходженням   йоду  в  організм  людини. Особливовеликий  ризик  розвитку   йододефіцитних  захворювань в  перші три

 роки   життя   дитини.  Найтяжчим  проявом йододефіцитних

захворювань  у  дітей є розумова  відсталість,  ознаки  якої  можуть

виявитись  уже в   шкільні  роки. Такі  діти  гірше  встигають у  школі

( особливо  важко  дається  математика), їм  важко  зосередитися,

у  них  слабкіша  пам’ять,  вони  скоріше стомлюються. Багато з  таких  дітей

не зможуть продовжити   освіту   і  отримати  сучасну  професію.

Статистика говорить про те, що на Україні має місце ріст захворюваності ендемічним та спорадичним зобом  , зокрема і в дітей.

         За даними ВООЗ, добова потреба в йоді становить (мкг/добу):

для дітей до 6 років — 90;

дітей від 6–12 років — 120;

підлітків від 12 років і дорослих — 150;

вагітних і жінок у період лактації — 200.

Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функції нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи.

Надлишок йоду в організмі може призвести до отруєння — з тяжкими, іноді незворотними змінами. Але все таки, це менш поширене явище, ніж дефіцит йоду.

Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5–6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного зберігання і застосування. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців. У продукті, в якому зазначений термін минув, йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована у непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу. Зберігати її треба у щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується, або ж готувати їжу недосоленою, а вже потім, у тарілці, досолювати за смаком.

Багаті на йод морська риба, інші морепродукти, риб’ячий жир, морська капуста, хурма, солодкий перець, волоські горіхи, чорноплідна горобина.

Щоб зберегти його у продуктах, їх треба правильно готувати. Так, морську рибу потрібно варити, а не смажити. А от звичайні капуста й редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму. Тому лікарі не схвалюють популярну останнім часом капустяну дієту. Щоб організм засвоїв — йод, насамперед має бути здоровим шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші подібні захворювання порушують всмоктуваність у кишечнику. Якщо ці недуги не вилікувати, скільки б людина не вживала багатих на йод продуктів, — все це не дасть потрібного результату.

Наявність йодного дефіциту виявити легко. Першими причинами хвилювання може послужити відчуття постійної втоми, підвищена стомлюваність і млявість, пригнічений настрій і неуважність, відчуття болю у серці й часта задуха. Якщо волосся стало тьмяним і слабким, температура тіла нижча за 36,5 градуса, порушено менструальний цикл, часто бувають холодними руки, не залишає відчуття мерзлякуватості у приміщенні, де всім іншим тепло, це також є підставою, щоб звернутися до лікаря.

Отже, бережіть своє здоров’я, здійснюйте профілактику і не займайтеся самолікуванням йодовмісними препаратами!!!

Снятинська міжрайонна філія

ДУ « Івано – Франківський обласний

лабораторний центр  МОЗ України»

 

интернет магазин бытовой техники